Ludzie

Ludzie 2016-04-21

Izabela Szukiewicz, właścicielka restauracji Bohema

Izabela Szukiewicz, właścicielka restauracji Bohema w Szczecinie /fot.: ak / Izabela Szukiewicz, właścicielka restauracji Bohema w Szczecinie /fot.: ak /
Restauracja Bohema drugi rok z rzędu pojawiła się w przewodniku po najlepszych polskich restauracjach „Gault&Millau. Polska. Żółty przewodnik 2016”. Wydawana we Francji międzynarodowa publikacja ocenia restauracje, hotele i produkty lokalne. Zawiera ponad 600 adresów w Polsce, które śmiało odwiedzać mogą miłośnicy dobrego smaku. – Bardzo szanuję ten przewodnik, jesteśmy dumni, że się tam znaleźliśmy – mówi właścicielka Bohemy.
 
Od niedawna Bohema jest jedynym w Szczecinie partnerem Champagne Jacquart – znanego w Europie francuskiego producenta szampana.
 
Kierowana przez Izabelę Szukiewicz restauracja włączyła się w organizowany po raz pierwszy w Szczecinie festiwal kulinarny Restaurant Week. Jego ideą jest zachęcenie do spędzania czasu wolnego w restauracjach.
 
Mini CV
 
Izabela Szukiewicz własną restaurację prowadzi od niemal dziesięciu lat (w listopadzie będzie rocznica). Kuchnia stała się jej pasją, gdy podczas studiów (filologia romańska) pracowała w restauracjach w Belgii i Francji. Po studiach jeszcze przez pięć lat pracowała w firmie z branży motoryzacyjnej.
 
Jak ocenia pani stan koniunktury gospodarczej w branży? Jak idą interesy? 
 
***
Szczecin jest miastem trudnym dla gastronomii, trudniejszym aniżeli Poznań, Wrocław czy Kraków. Jest tutaj za mało biznesu i za mało turystyki. 80 proc. klientów Bohemy stanowią stali bywalcy, brakuje natomiast gości z zewnątrz. Trzeba więc walczyć na tym rynku.
 
Pozytywne zjawisko, które obserwuję, to rosnąca wiedza restauracyjno-kulinarna moich klientów – są ciekawi nowych potraw, zwracają uwagę na estetykę dań.
 
* - Dno. ** - Słabo. *** - Średnio. **** - Dobrze. ***** - Rewelacja!
 
Co mnie inspiruje:
 
Kuchnia – lubię próbować różnych kuchni w miejscach, do których jeżdżę. Mam podejście bardzo krytyczne – przyglądam się daniom, obsłudze, porównuję, ale też inspiruję się.
 
Podróże – wszystkie kraje mnie interesują, w każdym miejscu znajduję coś ciekawego. Szczególnie bliska jest mi kultura Azji. Bardzo lubię miasto Hua Hin w Tajlandii.
 
Po pracy:
 
golf – to moja pasja
 
Słucham: 
 
klasyczna muzyka francuska – Jacques Brel, Edith Piaf czy Jean-Jacques Goldman, który jest absolutnie genialny zarówno pod względem śpiewu, jak i tekstów
 
Jean-Jacques Goldman - Je Marche Seul
 
muzyka pop – Abba, Sam Smith
 
muzyka operowa
 
Oglądam:
 
Film, który zrobił na mnie ogromne wrażenie, które trwa do dziś, to „Pożegnanie z Afryką” (1985). Pamiętam drogę do kina, kino, drogę z kina. Filmem, w tym zdjęciami i muzyką jestem nadal bardzo wzruszona.
 
"Pożeganie z Afryką" - ścieżka dźwiękowa autorstwa Johna Barry'ego
 
Czytam:
 
kryminały – uwielbiam Agathę Christie oraz psychologiczne kryminały skandynawskie Camilli Läckberg
 
niekiedy czytam bardziej poetyckie powieści, jak „Cień wiatru” Carlosa Ruiza Zafon czy książki i francuskiego autora Érica-Emmanuela Schmitta
 
W internecie odwiedzam:
 
La Cucina Italiana – włoskojęzyczna strona o kulinariach, interentowy odpowiednik magazynu
 
TripAdvisor – opiniotwórcza strona, z której korzystam gdy planuję podróż 
serwisy informacyjne
 
Facebook, w tym grupa facebookowa Kulinarny Szczecin
 
ak
aktualizowano: 2016-05-05 15:24
Wszystkich rekordów:

Społeczność